Health Qigong – Zdravstveni Qigong

ZDRAVSTVENI QIGONG

Radi se o sustavu koji čine od različiti stilovi Qigonga za zdravlje, koji je preuzela, doradila i modernom čovjeku prilagodila Kineska Qigong Federacija.

Health Qigong je spoj tradicionalnog Qigonga, sporta i kineske tradicionalne medicine. Djelotvoran i  jednostavan za učenje stiče sve veću popularnost širom svijeta.

Sastoji se od 10tak stilova kojih je neke moguće vježbati i u našem centru. Svakako je najpopularniji Ba Duan Jin, no tu su i Shi Er Duan Jin za srce i krvožilni sustav, Yi Jin Jing za jačanje mišića i ligamenata, Wu Qin Xi Qigong pet životinja, Liu Zi Jue šest zvukova- Qigong vježbe disanja itd.

BA DUAN JIN

Ba Duan Jin ili Osam dijelova brokata je tradicionalna kineska Qigong forma za zdravlje iz razdoblja Song dinastije (960-1279). Sa svojim laganim pokretima i impresivnim utjecajem na zdravlje, jedan je od dragulja kineske medicinske kulture.

Ba Duan Jin je prvenstveno vrsta medicinskog Qigonga, namijenjen poboljšanju zdravlja. To ga razlikuje od religijskih i borilačkih oblika Qigonga, no ova kategorizacija ne isključuje upotrebu forme od strane borilačkih vještina kao dopunske vježbe i takva praksa je česta.

Dio je prakse u mnogim Qigong školama, a mi ga prakticiramo u sklopu kineske Health Qigong serije formi, kompilirane od strane Kineske Health Qigong asocijacije. To je sigurna aerobna vježba i karakterizira je intenzitet i format pokreta u skladu s teorijom kinetike i fiziologije. Tradicionalnoj sekvenci od 8 pokreta dodan je pripremni stav i zatvaranje forme koja je na taj način cjelovitije standardizirana.

Dokazano je da Ba Duan Jin pozitivno utječe na respiratorni sistem, snagu udova, fleksibilnost zglobova i ravnotežu te osnažuje nervni i poboljšava funkcioniranje kardiovaskularnog sistema pomažući u liječenju bolesti kao što su arterioskleroza i osteoporoza. Jača imuni sistem i usporava starenje produžavajući životni vijek. Također poboljšava mentalno zdravlje.

Ba Duan Jin je jednostavan za učenje i ne oduzima puno vremena za izvedbu, a pozitivan utjecaj ne zdravlje je značajan. Jin na kineskom znači nešto predivno i dragocjeno poput brokata i predstavlja set vježbi za zdravlje savršenih i finih poput svile.

Više informacija na: taichipula@gmail.com