Recenzije

Za bolje razumijevanje našeg rada, prilažemo neke od recenzija članova i suradnika koje se odnose na dosadašnji rad Davida i Helene Petrović, osnivača i voditelja udruge.

U skladu sa željama, negdje su navedena imena, a negdje ne. 

Od 1999. godine surađivali smo s brojnim pravnim osobama. Neke od njih su: Putnička agencija Gaia Travel, Dramski studio u INK Pula, NP Brijuni, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije, Centar za inkluziju i podršku u zajednici, Studio KaPula, Pula Sport, Udruga mladih Zum, Gerontološki centar Vila Trapp Pula, Klub umirovljenika Galija u Poreču, Poreč Zdravi grad, POU Poreč, Zajednica Talijana Labinci, Zajednica Talijana Novigrad, Zajednica Talijana Buje, Croatia Pole Dance Camp, Kempinski Adriatic u Savudriji, Hotel Korinjak na Ižu, Zajednica Talijana Višnjan, Hrvatsko-kinesko društvo prijateljstva, Udruga Tri bambusa, Kiropraktika Levin, Udruga cerebralne paralize Istarske županije, Dom za starije osobe Alfredo Štiglić Pula-Senior klub, Sport Fest Poreč itd.

Nadam se da ćete, s recenzijama koje slijede, dobiti barem djelomičan uvid u što i kako podučavamo, a također u dobrobiti Taijiquana i Qigonga.

 

Dr. Ivica Fedel

Majstor David stručno vodi trening u opuštenoj atmosferi i cijeli doživljaj ispunjava učesnike zadovoljstvom. Nakon ovih par mjeseci počeo samo osjećati i druge prednosti takovog pristupa vježbanju, zglobovi sve manje škrguću, bolje spavam, i općenito se osjećam bolje. Tek sam na početku novog puta i osjećam da ako ustrajem u treninzima mogu očekivati daljnja značajna poboljšanja.

 

Draga Kuzmanović, instruktorica Taijiquana i Qigonga, Pula

David Petrović je iznimna osoba, samozatajan i skroman, a zapravo veliki stručnjak i majstor tai chija koji svojim znanjem, vještinama i osobinama odskače s naših prostora. Kao trener i učitelj ulijeva povjerenje, prenosi ljubav i znanje prema tai chiju na nenametljiv način. Svoj pristup prilagođava ovisno o učeniku tako da na treninzima svatko može naći nešto za sebe, od onih koji se žele opustiti, pa do onih koje zanima borilački aspekt ili filozofija tai chija. 

Helena Petrović je rođena iscjeliteljica, bilo da se radi o treninzima tai chija i chi kunga, ili radionicama iscjeljivanja obiteljskog stabla, trance dance-a ili pripreme za porod; susreti s njom mjesta su gdje se događa čarolija. Radionice toplo preporučujem svima koji se ne boje zaviriti u svoju nutrinu i mijenjati svoj život. Njezin pristup je nježan i diskretan, uz uvažavanje svake osobe i stadija na kojem se nalazi.

Meni osobno vježbanje i kod Helene i Davida bilo je savršena kombinacija jer su oboje vrsni stručnjaci i veliki majstori discipline, a svatko sa svojim stilom i energijom koji se odlično dopunjavaju.

Promjene koje osjećam uslijed bavljenja tai chijem i chi kungom: bolje zdravstveno stanje, nestanak bolova u leđima, prestanak vrtoglavice, bolja pokretljivost, spretnost,

Opuštenost, stabilnije emocionalno stanje, smireniji i bistriji um, bolje nošenje sa stresnim situacijama i lakše suočavanje u konfliktnim situacijama, veće samopouzdanje

Ključne promjene nakon Heleninih radionica: transformacija odnosa i vlastitih obrazaca ponašanja, nestanak dugogodišnjih blokada što je dovelo do ispunjenog i sretnijeg života i dobrobiti za cijelu obitelj.

 

Klaudija Brečević Jugovac, instruktorica Taijiquana i Qigonga, Poreč

Pozdrav David i Helena,

Zeljela bih vam oboma zahvaliti na Vašoj posvećenosti i svemu sto radite sa cijelim srcem i dušom.

Učeći aktivno Taijiquan, Qigong kod Davida te kroz rjeđe susrete s Helenom na radionicama transdance-a te konstelacijama dobila sam uvide i smjernice prema nekim novim putevima istraživanja same sebe i svijeta i ljudi oko sebe.

Zahvalna sam od srca na svemu sto ste mi prenijeli i na tome sto sam imala priliku učiti od vas…

S velikim poštovanjem,

Klaudija

 

Patricija Mulalić,

Naša članica od 1999.godine

Kao dugogodišnja članica Tai chi kluba Pula mogu reći da su David i Helena odlični učitelji i dobri ljudi. Hvala za sve i puno uspjeha u daljnjem radu.

 

Branka Kuzmanović, instruktorica Taijiquana i Qigonga, Pula

David je trener i učitelj kog se, po mom iskustvu, može kvalitetno slijediti tek nakon što je savladan osnovni dio vježbi. Znam da David radi i s početnicima, starijima itd., međutim, njegovo bi znanje bilo najbolje iskoristiti za vođenje osoba koje su već donekle upoznate s osnovama. Iako u svom pristupu on manje govori i objašnjava, David svojim primjerom i kvalitetnim korekcijama snažno potiče na bolje razumijevanje i izvođenje pokreta. Posebno sam cijenila Davidove online treninge tijekom Covid-a, preciznost i posvećenost kojom nas je pratio i vodio na gotovo individualnom nivou. Davidovi treninzi Taijiquana, kao i Qigong-a jednako su dobri, a iz svog nivoa razumijevanja ovih vještina, smatram ih vrhunskim. David također vrlo dobro pokazuje aplikacije pojedinog pokreta, osvještavajući pri tom da je Taiji borilačka vještina koja djeluje na više nivoa, ne samo na fizičkom.

Helena je tijekom treninga često unosila priče o svojim iskustvima koje su važne i poučne, mene uvijek potaknu na razmišljanje, vjerojatno ne samo na mentalnoj razini. Također, Helena shvaća s više empatije dileme i probleme s kojima se zapadnjački um susreće tijekom vježbanja koje dolazi iz drugačije, kineske kulture. Uz Heleninu pomoć i objašnjenja dobro sam razumjela upravo te osnovne pokrete koje ona detaljno objašnjava. Dobar primjer za to je “osmica” koju smo tijekom treninga do detalja, usporeno vježbali, posebno rad zdjelice. Zatim, Helena u svoje treninge unosi i neke druge vježbe iz Qigong-a koje doprinose raznolikosti i dinamici vježbanja. Za razliku od Davida, treninzi kako ih strukturira Helena na neki način su kombinacija Taijiquan-a I Qigong-a.

Zadnju godinu dana Helena se više posvećuje treninzima Qigong-a (online), uz “kombinirani trening” u dvorani. Moje iskustvo s online Qigong treninzima je jako pozitivno i korisno. Atmosfera je redovno opuštena, ali radna. Moj dojam je da sa svakim novim treningom sve dublje ulazimo u znanja i mogućnosti koje daje Qigong.

Instruktorski tečajevi

Danas mi je drago što sam prošla kroz trogodišnji instruktorski tečaj Taijiquan-a i smatram to jednom od većih postignuća u mojoj zrelijoj dobi. Za prolazak kroz sve tri godine koje zahtijevaju sve više i više intenziteta vježbanja potrebna je snažna volja i dobro razumijevanje unutarnjeg motiva koji vas vodi. Sam cilj koji želimo postići nakon završenog tečaja ne mora biti jasan, kako na početku, tako i tijekom prolaza kroz cijelo razdoblje. On se već oblikuje ovisno o okolnostima u kojima se nalazimo.

David je središnja osoba instruktorskog tečaja i vodi ga s razumijevanjem svakog sudionika, njegovog napretka i mogućnostima (fizičkim i drugim ograničenjima). S druge strane, Helena daje podršku i dopunjava Davidov rad kad god je to potrebno. Tečajevi su za mene osobno u početku bili zanimljivi, zatim su postali naporni da bih tijekom zadnje godine tečaja te vikenda doživljavala kao veliko zadovoljstvo zbog postignutog napretka, sve se manje osvrćući na fizičke i mentalne napore. 

Nedavno je jedna moja bliska, dugogodišnja prijateljica rekla kako joj se čini da je moj interes i posvećenost Taijiquan-u i Qigong-u najspontanija, istovremeno i uspješna stvar koju sam napravila. Slažem se time.

 

Tajana Reznić Brenko, instruktorica Taijiquana i Qigonga, Poreč

Upisala sam  tečaj za instruktore 2019. godine nakon nekoliko treninga u Poreču kod Davida. Prije toga nisam imala iskustvo vježbanja taijiquana niti qigonga. Želja mi je bila da steknem određeni stupanj znanja vještine koji će mi omogućiti  da samostalno znam i mogu sprovesti vlastiti trening bez obzira gdje se nalazim. Gledajući Davidovu demonstraciju duge forme fascinirao me osjećaj i doživljaj (reprezentacije) života, (suština, tijek, promjena). Vjerojatno je to bio jedan ključan trenutak.

Vježbanje taijiquana zasigurno poboljšava kvalitetu mog života na svim razinama (psihofizičkoj, emotivnoj, kognitivnoj, duhovnoj). Nakon vježbanja u grupi i posebno na instruktorskom tečaju,  osjećam se jako is/napunjena dobrom, pozitivnom energijom, vrlo osnaženo, fokusirano, radosno s unutarnjim mirom.
Dobila sam neprocjenjivo iskustvo rada na sebi kroz sve dimenzije tijela/emocija/duha. Posebno mi je važno što sam dobila osjećaj veće unutarnje mirnoće i strpljenja, bolji osjećaj sebe, veći stupanj samostalnosti i samodostatnosti; veću sposobnost promatranja i samopromatranja (vlastitog funkcioniranja i potencijala za promjenu). Također, povećala mi se sposobnost samoregulacije emocija, osjećaja vlastite moći, životne radosti,  osjećaj ravnoteže i usklađenosti s prirodnim tokovima života. Značajan mi je bio i “teorijski” kao i “filozofski” dio, odnosno mogućnost da ga iskusim kroz tijelo (u skladu sa svojim mogućnostima).

Budući da sam većinu vježbala kod Davida osvrnula bih se na njegov rad. David je u mom iskustvu izvrstan učitelj. Strpljiv, neutralan (u najboljem značenju), ustrajan, kvalitetan.
Zaključno bih rekla da sam stekla osjećaj umnogostručenja dimenzija vlastitog postojanja; doživjela divne trenutke vježbanja i učenja s dragim ljudima. Sretna sam i vrlo vam zahvalna.
Voljela bih se i dalje usavršavati kroz radionice i/ili rezidencije.

Želim vam puno sreće i zadovoljstava u daljnem radu i životu.

Tajana

 

Ljiljana Stipančić, praktičarka Taijiquana i Qigonga

U Tai chi klub Pula sam se upisala iz znatiželje i u zbilja kratkom vremenu otkrila dobrobiti vježbanja. Dobila sam na fleksibilnosti i, meni bitnije, riješila sam se stresa. Voditelji su veoma stručni i angažirani. Tople preporuke 🙂

 

Jasna Gašparović, instruktorica Taijiquana i Qigonga, Zagreb

David je majstor i odličan učitelj i mogu reći da mi je kao učitelj i kao čovjek inspiracija sa svojom sabranosti, tihom posvećenosti i učenjem bez puno riječi. Helena, ti si sa svojim ogromnim iskustvom, znanjem i intuicijom ponekad misterij i iako nekad nisam u potpunosti mogla shvatiti tvoje riječi ili postupke, vrijeme je pokazalo da kad ti poklonim povjerenje, dobijem zapravo veliku ljubav i istinsku pomoć i podršku za moju dobrobit. 

Proces instruktorskog tečaja naučio me disciplini, poniznosti i povjerenju.  Proces tečaja razbijao mi je ego i bio je užitak prepustiti se tim oslobađajućim udarcima. 

Kod Davida sam išla na taijiquan i qigong treninge, a kod Helene na qigong i jednom na konstelacije.  Oboje izvrsno vode qigong i u treninzima sam zaista uživala. Zahvalna sam na mogućnosti online praćenja. Nakon svakog treninga osjećam se obnovljeno, puno uzemljenije i čvršće. 

Konstelacije su bile zanimljivo iskustvo, kojem dubinu i vrijednost svakako daje Helenina intuicija i posvećenost. U usporedbi sa drugim konstelacijama, ove sam puno dublje i ljepše doživjela. Stoga ih iskreno preporučujem. 

Hvala vam oboma od srca za sve, za podršku, ljubav, podučavanje, strpljenje i za uspostavu neraskidivog odnosa učitelj-učenik.  

 

Lorella Limoncin Toth, instruktorica Taijiquana i Qigonga, Buje

Prije svega želim zahvaliti na bogatstvu tehnika koje smo naučili u dugogodišnjem vježbanju.

Najviše mogu govoriti o vježbanju sa Davidom, jer s njim najviše vježbam. Izuzetno ga cijenim kao osobu i kao učitelja – a to je često nespojiv pojam kod mnogih stručnjaka koje poznajem. David ima nevjerojatno strpljenje, čovječnost, stručnost, dobru energiju, karakternu uravnoteženost, skromnost. Izvrstan je učitelj, a ono što najviše osjećam je unutrašnja snaga koja nema potrebu razmetati se ili nametati se drugima.

David i Helena su dva različita ali komplementarna karaktera, tipičan yin i yang osobnosti, koje se nadopunjuju i uravnotežuju i u radu sa učenicima. Ono što cijenim i kod jednog i kod drugog je iskrenost i vjerovanje u to što se radi. To nije samo posao, već način života.

 

Dr. Zvonimir Duić, M.P.H., neuropsihijatar

U vezi vježbanja, posebno za populaciju treće životne dobi, kojoj i sam pripadam, vrlo su primjerene i blagotvorne, kako u somatskom, tako i u mentalnom pogledu, CHI GONG vježbe.

CHI GONG tečaj možete pohađati u Tai Chi klubu Pula, tel. 099/710-3105, www.taichipula.com.

Osobno u vezi s CHI GONG-om imam vrlo dobra iskustva. Međutim, ukoliko imate ozbiljnije zdravstvene probleme akutne ili kronične prirode, konzultirajte uvijek svog obiteljskog liječnika opće medicine.

 

Metka Primec,

Instruktorica Taijiquana i Qigonga, Slovenija

Moje područje su borilačke vještine i želim napomenuti da sam dosta vremena provela tražeći učitelja s kojim bih mogla zadovoljiti potrebu za znanjem i vježbom. Učitelja koji ne bi učenike stalno tretirao kao sredstvo zarađivanja novca i kao ljude koje ne vrijedi podučavati. S te strane, kapa dolje Davidu, on je vrlo pošten učitelj, ne obećava ono što ne misli predavati, ali predaje ono što obeća. Svakome nudi onoliko koliko može primiti. I početnici i oni koji već malo znaju dobivaju puno u istoj grupnoj vježbi. Komplicirane stvari objašnjava jednostavno i uvijek daje osjećaj da je ovo početak putovanja, da ako želite možete i vrlo duboko zaviriti u znanje koje nudi. Zna vas malo zaustaviti u pravom trenutku i isto tako vas malo pogurati naprijed kada zapnete na jednom mjestu. Iznimno je precizan i pozitivno zahtjevan profesor. Nadam se da će još dugo predavati i da ću dio znanja koje je dobio od svojih učitelja moći prenijeti na sljedeće generacije i tako nastaviti njegov i moj put.

Qigong mi toliko ne leži, ali Helena je dobra učiteljica i jako dobro zna kako stvoriti pozitivnu atmosferu tijekom vježbanja i pokrenuti energetske kanale u tijelu. Čak i kad dugo stojimo u poziciji stabla i sve nas boli, ona savršeno stvara polje i uvlači nas u njega, riječima nas dovodeći do željenog stanja, ustrajući s nama do kraja u onome što radimo. Njezin veliki osjećaj za pojedinca omogućuje joj da postavi prave stvari na pravo mjesto. Znam da mi je Qigong jako koristan, ali nakon razgovora s Helenom postajem svjesna da vježbanjem ne pomažem samo sebi nego i drugima

Jako volim vježbati s oboje. Ono što cijenim kod vas je da se držite onoga što ste rekli u smislu treninga i organizacije, a ako to nije moguće, obrazložite i novu odluku. Također vam jako zahvaljujem na vašem strpljenju koje nam je kao praktičarima potrebno upravo onda kada možda nismo u najboljem stanju. Drago mi je da razmišljate o svakom pojedincu i usmjeravate ga na njemu korisna znanja ili aktivnosti i ne inzistirate uvijek  samo na grupnim treninzima, već nudite i individualne instrukcije. Cijenim vaše iskustvo i znanje na području Taiji vještine, sporta i Qigonga i vašu spremnost da s drugima podijelite ono što osjećate da možete podijeliti. Cijenim vas i poštujem kao ljude.

Ponosna sam i sretna što vježbam s dvoje učitelja koji i dalje vode brigu o vlastitom razvoju i koji znaju da je potrebno stalno se osobno usavršavati, bez obzira na razinu znanja, razvijenosti i fizičke spremnosti, te to također prenositi na studente. Sve to nas krijepi i štiti od ovog ludog svijeta.

 

Veoma precizan osvrt aktivnog Qigong praktičara – B.K.

U klubu vježbam tri i pol godine i vježbam samo Qigong. Qigong treninge prvih godina vodio je David, a ove godine treninge je vodila Helena.
Kroz ovo vrijeme upoznao sam nekoliko smjerova Qigonga a čini mi se da sam najviše usvojio niz vježbi Shi Ba Fa te naravno Zhineng Qigong – različite pripremne vježbe i prvu formu Zhineng Qigonga.

Budući da sam radio s oboje učitelja, mogu napisati ponešto i o njihovim posebnostima u pristupu. Qigong sam počeo upoznavati s Davidom kao učiteljem i o tom iskustvu mogu napisati da je bilo intenzivno i strukturirano, čak i strogo. Jako sam dobro razumio da ova praksa zahtijeva jako puno posvećenosti i da je jako kompleksna, da se “iza” relativno jednostavnih polaganih pokreta krije iznimno velika priča, veliko polje znanja i posvećenosti kojem se može pristupiti jedino s puno strpljenja i upravo s tom svjesnosti – da Qigong, a posebno Zhinen Qigong nije nešto što se može naučiti “preko noći” ili samo tako jednostavno. To je sustav, praksa koju se može činiti, vježbajući, upravo s tim stavom poštovanja prema samoj praksi, prema učitelju i prema svima koji su je stoljećima razvijali. To je ono što sam uspio pohvatati i razumjeti vježbajući uz Davida. Drugo, što sam dobio jesu same osnove, pokreti, detalji pokreta, njihov redoslijed, stanja svijesti i misli koje ih prate, jedan uređen sistem koji se onda izvodi. Jedna meni dosta sigurna baza s kojom mogu s povjerenjem i sam vježbati kući.

Radeći nakon toga s Helenom uspio sam dobiti nove dimenzije u vježbanju. Budući da sam već bio upoznat s nekim osnovama, mogao sam se usredotočiti na pojedine finese koje sam propustio. S Helenom sam počeo upoznavati pozicije, mjesta na kojima je formu moguće proširiti, višestruko ponavljati pokrete, razvijati ih. Helena ima snažnu intuiciju i iscjeliteljski impuls tako da neke vježbe s njom dobijaju i taj smisao pa su mi tako postale puno bliže i počeo sam ih voljeti izvoditi (npr. vježba s lopaticama)! S Helenom je vježbanje dobilo i jednu dimenziju u koju je počela biti uključena i psiha.
No ovo je vrlo osobno iskustvo koje ima uporišta u već spomenutom redoslijedu s kojim sam se susretao s učiteljima tako da je tu teško različiti što je pojedini stil učitelja a što je nešto što dolazi s višegodišnjim vježbanjem. No, eto, to je moje iskustvo i mislim da ga trebam spomenuti.

Ono što mi se od početka jako svidjelo kod Qigonga, a upravo zato mi ga je i preporučila moja žena, jesu uzemljenost i centriranost. Vježbanje sa spuštanjem i uzemljenošću i sa centriranjem (mnoge vježbe mentalno se kreću prema centru, od gore, od dole od beskonačnost do dantiena) odmah je imalo učinka. Moje misli i duh nisu “lutali” beskonačnostima već su polako postajali usredotočeni na bitno. A nakon toga učinak je pokazalo i redovito vježbanje. Danas ne mogu zamisliti da Qigong ne postoji u mojem životu. Sami grupni treninzi ponekad su mi toliko intenzivni da me drže budnom jako dugo. Ponekad, ako redovito i puno vježbam, mogu hvatati energiju i dok hodam gradom. No to su anegdotalni primjeri. Ono što je meni postalo jasno vidljivo nakon tek nekoliko godina (u kojima sam često i ne stignem vježbati onoliko koliko imam potrebu) je da sam se puno promijenio na bolje i općenito sam dosta zadovoljan svojim psihofizičkim stanjem. Ne u potpunosti, ali Qigong mi je tu kao “safety net”, kao sigurnost da se mogu i da ću se moći nositi s bilo čime što dolazi.

Promjene na bolje su jako vidljive, a uz neke druge tehnike (iscjeljivanje obiteljskog stabla kod Helene), danas imam neusporedivo manje problema s nekim svojim lošim navikama, primjerice s pretjeranim i iznenadnim ili dugotrajnim živciranjem. Fizički sam puno bolje u toj mjeri da mi je katkad neobično kada se sjetim koje sam sve pokrete s težinom izvodio na početku, a danas su mi jednostavni i dostupni. Osjećam konačno da sam vitalan, da bolje poznajem svoje tijelo i da imam povjerenja u njega. Sve to nije došlo odjednom. Ja jesam od početka bio odmah oduševljen Qigongom ali sam se i sam bojao da će me baš ta početna brzina promjena ponijeti u nekom krivom pravcu. No to se nije dogodilo, a siguran sam da je to zbog učitelja.

Vjerojatno upravo zbog onoga što sam ranije pisao, one svjesnosti da je to nešto što je puno veće i složenije i nimalo prvoloptaški i da zahtijeva posvećenost. Promjene o kojima sada mogu detektirati dolazile su polako, ali sada su one baš zato sigurne i čvrsto utemeljene. Promjene su se se počele učvršćivati redovitošću i strpljivošću, praksom i vježbanjem, jedino tako. Samo učenjem i praksom – vježbanjem – otvaraju se uvijek nove dimenzije i nova iskustva i to je odlično i poticajno. To je vrijedilo od početka, vrijedi i sada i stoji za ubuduće.

Nemam nikakvih primjedbi na tehničke aspekte treninga, nemam zaista niti neku ideju o tome što bi trebalo popraviti. Baš mi ništa ne smeta, nekada mi muzika odgovara, a odgovara mi i kad je nema. Odgovara mi i kada je grupa mala i kada je veća, i kada je mješovita i kada se radi od početka a jednako tako odgovara mi i kada se ponavlja i unaprjeđuje nešto već znano ili kada se upoznajemo s nečim novim. Moj je jedini problem samo moj, a to je problem da bih volio imati u životu više vremena da mogu više vježbati.

 

UDRUGA ZA POMOĆ OSOBAMA S MENTALNOM RETARDACIJOM ISTARSKE ŽUPANIJE- PULA

Ur.broj: 39/08

Pula, 17.03.2008.

Predmet: Preporuka

Ovim putem izjavljujemo da naša organizacija surađuje s Centrom orijentalnih vještina Yuan Tong – Tai Chi Pula, te da članovi naše organizacije sudjeluju u aktivnostima koje provodi Centar s kojim smo vrlo zadovoljni.

Stoga pružamo preporuku za sve donatore da se podrži program Centra orijentalnih vještina vezan za osobe s mentalnom retardacijom.

PREDSJEDNIK UDRUGE:

Ozren Catela

 

 

Nives Perhat Duras,

Primalja i spisateljica

Draga Helena,

imam potrebu da ti se javno zahvalim što si doprinijela mom duhovnom rastu. Konačno je izdana moja knjiga „Camino mog života“ (moje treće dijete). Nisi ni svjesna koliki je bio tvoj utjecaj u rađanju ovog mog djeteta. Tvoje radionice iscjeljivanja obiteljskog stabla pomogle su iscijeliti moju dušu. Rezultat toga je ova knjiga koja govori o oprostu, ljubavi i vjeri. Tvoje radionice svakome preporučujem. Ne pišem ovo da bih te hvalila i reklamirala, jer malim VELIKIM ljudima ne treba reklama. Pišem u nadi da će ovo pomoći i mnogim drugima, zato te molim da ovo kopiraš i staviš na svoj facebook profil ili gdje već misliš da će biti nekome od koristi.

Hvala ti VELIKA ženo što si dio mog Camina života!

Moji se snovi ostvaruju!

Voli te Nives

 

Tanja Nikolić – Tarini Devi,

Učiteljica Yoge

Sudjelovala sam  u dva ciklusa iscijeljenja obiteljskog stabla koje je vodila Helena, u razmaku od godinu dana između svakog. To su za mene bila iskustva koja ću pamtiti cijeli život. Djelovanje je bilo duboko, i pomoglo mi je pomaknuti točku gledišta u sebi prema najbližima, čime su se odblokirale ustajale energije u većem krugu, a neznanje poprimilo okus razumijevanja i suosjećanja. Helenu nisam odabrala slučajno kao voditeljicu kroz taj proces i zahvalna sam joj. Cijenim njezin dugogodišnji rad, integritet, predanost i ljubav u tome, a meni kao sudioniku je uvijek bilo opušteno i zanimljivo s njom. 

 

Andrea Prenka, akademska glazbenica i glazbena terapeutkinja

Kako najbolje opisati Helenu?

Helena je žena zmaj. U svim segmentima života iskreno joj se divim. Ona je savršena žena, majka, prijateljica, voditeljica i štošta drugo. Ako je još niste upoznali, budite sigurni da je puna aspolutne pažnje, razumijevanja i prihvaćanja. Iskreno, malo je takvih ljudi. Pršti kreativnom energijom, nježnošću, jednostavnošću, spontanošću i strpljenjem.

Svima preporučujem jedinstvene radionice koje Helena provodi.

 

Nancy Novković , odgajateljica

“Helena je jedno predivno biće i odličan voditelj… povezuje se sa svakom osobom na energetskom nivou i pomaže mu da na što bolji način za njegovo najviše dobro prođe kroz proces trance dancea, tai chia, qi gonga,  a i samog života! Ovom prigodom joj se još jednom zahvaljujem na svemu jer uz njezinu pomoć sam pročistila jako puno toga iz svog polja za sto bi mi trebao čitav život i puno truda….. HELENA HVALA TI ”

 

Zorica Višković, sociologinja 

Dragi moji prijatelji/ce koji ste iz Pule i okolice, 

ako biste radije isprobali nešto drugačije, od srca preporučujem Helenine radionice. Teško ih je opisati jer su jako iskustvene. Moje iskustvo je da sam kroz rad s Helenom iskopala puno toga zakopanog i uspjela dekonstruirati pokoji obrazac koji mi odavno ne koristi u životu. Helena stvara jednu predivnu atmosferu povjerenja u kojoj se usudite biti vi sami. Rad je dosta dinamičan, ima puno plesa, svakojakog pokreta, oslobađanja glasa….Ako ovo negdje zazvoni, vidimo se!

 

Francesca Miličevič, psihologinja 

S Helenom sam od prvog susreta imala osjećaj da se poznajemo na neki dublji način. Uvela me u svoj svijet meditacije, tai chia, trancedancea, majčinstva, svog bogatog životnog iskustva, istovremeno poštivajući moj svijet i sve ono što sam prolazila u tom periodu. To je Helenin ples, kao da čitavo vrijeme balansira između dva svijeta, i to tako virtuozno da je pravi užitak prepustiti joj se.

 

Ivana Šimić, defektologinja

Draga Helena,

Trudnoća mi je bila jedno od najljepših i najposebnijih razdoblja u životu. Razdoblje koje ne mogu s niti jednim drugim usporediti. Razdoblje koje ne bi bilo ni upola toliko lijepo, magično, intuitivno, introspektivno, kreativno da nisam upoznala tebe. Ono što sam dobila od tebe prelazi granice „vježbi“, „priprema“, „programa“ i zadire duboko u duhovno, žensko, simboličko ja. Svaki naš susret bio je put u nepoznato. Nepoznato u meni, nepoznato u porodu, nepoznato u majčinstvu. Svaki ples s povezom donio je novo „shvaćanje“ onoga što me čeka. I vjerujem da bi svaki sljedeći imao svoje posebno, novo shvaćanje.

Sad imam jednu malu džepnu Helenu da me kad mi je najteže, kad se svaki dan čini isti, kad se vrtim između uspavljivanja, nošenja, dojenja, pospremanja, peglanja, kuhanja – održavanja kotačića koji tek omogućavaju da se dan prelije u noć i noć opet u dan, da se stvari normalno odvijaju u našoj novoj maloj obitelji, imam tu Helenu pa ju izvadim iz džepa u kojem stoje izbljuckane maramice, zvečke i čarapice, a ona me odljepi od svakodnevice i kaže: SAMI BIRAMO SVOJU ISTINU, SAMI BIRAMO SVOJU LJEPOTU!

Voli te tvoja

Ivana

 

Nina Hrelja, akademska kiparica

“Već duže vrijeme pokušavam, ali nikako da nađem riječi da opišem Heleninu radionicu-tečaj za trudnice. Koje god riječi da upotrijebim, neće biti dovoljne, jer emocije, osjećaji, događaji  koje sam doživjela i proživjela ne mogu se izraziti. A za to je zaslužna Helena koja ima veliko srce u koje stane čitav svijet.

Zbog njene pozitivnosti, pristupačnosti, opuštenosti i opširnog znanja svaka bi ju trudnica, mama, žena trebala upoznati i prisustvovati nekim od njenih tečajeva ili radionica. Zbog nje se osjećaš bolje, ljepše, snažnije, samopouzdanije i prihvaćeno… Sa svakom se osobom poveže i prilagodi njenim potrebama, prolazi s tobom kroz tvoje probleme i pomaže da se suočiš sa svojim strahovima.

Uvijek kreativna, divna učiteljica i prekrasna žena koja je uvijek tu za nas, kad god ju zatrebamo, uvijek spremna pomoći. Hvala ti.”

 

Barbara Bezak,

odgajateljica i pole dance instruktorica

Ova priča nema apsolutno nikakve veze s klasičnim vježbanjem. U početku sam možda i bila malo šokirana i zbunjena, ali sam vrlo brzo shvatila da je ono što tijelu i umu jedne žene u drugom stanju treba je puuuuno više od obične tjelovježbe. A to sam naravno shvatila uz pomoć Helene. Ne znam uopće mogu li točno napisati što se događalo, to jednostavno žena mora doživjeti i osjetiti. Uz to što sam upoznala divne žene, osjetila čari vizualizacije i meditacije, puno sam i naučila o sebi samoj, o svome tijelu, o svome umu. Hvala ti Helena na tom divnom putovanju kroz koje si nas vodila… i kad bismo se opuštali kroz pjesmu, kroz ples, kroz zvuk ili vježbu, na svemu ti hvala. Hvala što si s nama podijelila svoja iskustva, hvala na svoj podršci tijekom trudnoće, pa onda i nakon. Svakoj ženi/majci/budućoj majci želim da dođe u ovu divnu zajednicu kod Helene i osjeti isto što sam i ja. ♡♡♡